Wanneer je het over Iran hebt, denken de meeste westerlingen aan de moeizame relatie die Iran onderhoudt met de westerse wereld en aan de vreselijke oorlog tussen Iran en Irak. Dit is ook niet zo vree... Lees meer
Herman m
Naam
Herman Morsink
Reviews
Foto's & tips
1499
Blogs
16
Lid sinds
16 September 2007
Favorieten
Fav. werelddeel
Azië
Fav. land
Iran
Fav. stad
Pyongyang
Over mij
Mijn grootste passie is reizen en daarbij landen, steden, bevolkingsgroepen en hun culturele diversiteit ontdekken. Elk land heeft zijn onderscheidende kenmerken en juist dat maakt het allemaal zo boeiend.
Mijn Motto
'Reizen verbreedt je horizon. Toeristen weten niet waar ze geweest zijn; reizigers weten niet waar ze heen gaan (Theroux).'
Over mijn camera
Type
Spiegelreflex
Merk
Canon
Model
EOS 350D
Overige
Panasonic DMC-FZ100
Hoogst gewaardeerde foto’s & tips (1499)
Azadi-toren
Passend bij de Dag van de Architectuur 2011 plaats ik deze foto van een Iraans symbool, ontworpen door architect Hossein Amanat, die hierin elementen van zowel Sassanidische als islamitische architectuur heeft verwerkt. Het is onderdeel van het Azadi cultureel complex, staande in het midden van het Azadi-plein in Teheran. Er zijn diverse fonteinen rond de toren en er is een museum op kelderniveau. Het iconische Monument des Martyrs in Algiers (gebouwd, 1982) is beïnvloed door dit monument. Het monument bestaat uit wit marmer uit de regio Esfahan; er zijn achtduizend blokken steen gebruikt. De feitelijke bouw van de toren is uitgevoerd en begeleid door de meester- steenhouwer van Iran, Ghaffar Davarpanah Varnosfaderani. De inhuldiging vond plaats op 16 oktober 1971, dit ter herdenking van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk. Deze Poort van Iran werd aanvankelijk uitgeroepen tot de Shahyad Toren, wat verwijst naar de toen heersende shah. Na de islamitische revolutie in 1979 werd de naam veranderd in Azadi-toren. Azadi betekent vrijheid. Daarmee is het uitgegroeid tot een symbool van herleving van Iran. De toren is 50 meter hoog.
Armeens alfabet
Op weg naar het Amberd fort bezochten wij het letterpark, een klein park waar alle letters van het Armeense alfabet zijn opgetrokken uit tufsteen. Dit park werd gerealiseerd in 2005 en symboliseert het 1600-jarig bestaan van het Armeense alfabet. Aan de rechterzijde van de foto zie je het standbeeld van de Armeense geleerde en religieuze Mesrop Masjtots, die het alfabet in 405 heeft ontworpen. Het alfabet bestond oorspronkelijk uit 36 letters. De volgorde van de letters had een religieuze symboliek; het alfabet begon met "?" A en eindigde met "?" Q, dit verwees naar God (???????) en naar Christus (???????). Op de achtergrond zie je de hoogste top van Transkaukasië, de Aragats (4090 m), niet te verwarren met de in Turkije gelegen Ararat.
Sno-vallei
Vanuit de hoofdstad Tbilisi is via de Georgische Militaire weg de in het Hoge Kaukasusgebergte gelegen streek Chevi te bereiken. Vanuit het dorpje Sno aan de grens met de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië kun je een trekking maken door de Sno-vallei met spectaculaire landschappen. De vallei wordt allengs smaller en op een bepaald moment resteert niets anders dan te waden door een snelstromend riviertje.
Laatste blogs (16)
Hoewel berichtgeving vaak een heel ander (gekleurd?) beeld geeft, is Iran een prima land om te bereizen. Er zijn niet alleen diverse culturele hoogtepunten, maar ook de gastvrije bevolking en de niet... Lees meer
Mijn fans (19)
Ik ben fan van (19)
Mijn favoriete foto's & tips van anderen (29)
Een bijzonder leuke..
We weten allemaal dat Nederland aan België en Duitsland grenst. Maar wist je ook dat ons land aan Saint Kitts grenst? Het is echt zo. Sint-Eustatius, een van de Nederlandse Antillen en sinds 2010 een Nederlandse gemeente (de officiële term is “een openbaar lichaam”), ligt er vlakbij. Als je dit buurland van ons wilt bezoeken, raad ik je beslist aan om er een rit te maken met de St.Kitts Scenic Railway. Deze spoorlijn werd tussen 1912 en 1926 aangelegd voor het vervoer van suikerriet. Sinds 2003 is het een toeristenspoorlijn langs de noordoostkust van het eiland geworden. De treinrit is 18 mijl lang, dus omgerekend bijna 29 kilometer. In een rustig tempo rijd je langs de Atlantische Oceaan, de slapende vulkaan Mount Liamuiga en suikerrietvelden. Je passeert drie oude spoorbruggen en dorpjes waar de bewoners vaak vriendelijk naar je staan te zwaaien. Aan de noordkant heb je prima zicht op Sint-Eustatius en Saba (het hoogste punt van Nederland!) zie je vager op de achtergrond liggen. Onderweg krijg je uitleg over de omgeving en de drankjes aan boord zijn bij de ritprijs inbegrepen. Met een lekkere piña colada ,zonder (virgin) of met rum, geniet je van alles wat langs komt. Je kunt er voor kiezen om op banken op de bovenverdieping in de buitenlucht onder een afdak te zitten of in de wagon op rieten stoelen. Elke rijtuig heeft namelijk twee verdiepingen. Aan het eind van de rit staan er bussen op je te wachten die je via de westkant weer terug naar de hoofdstad Basseterre te brengen. Voor mensen die een cruise maken is deze bijzonder leuke rit ook als halve dagtocht te doen. Als variant kun je er voor kiezen om niet met de bus maar met een catamaran terug naar Basseterre te gaan. Dan ben je al met al ongeveer vier uur onderweg. Ik kan het jullie van harte aanbevelen. Wie meer wil weten verwijs ik graag naar de site van deze spoorwegmaatschappij: http://www.stkittsscenicrailway.com/index.html
ESTA- toestemming
Als je the US of A in wilt moet je ESTA-toestemming aanvragen. Dit kan online via https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Gegevens invullen is op zich niet heel lastig, maaaarrrrr....terwijl wij Nederlands gewend zijn aan overal een bevestiging van te krijgen per e-mail krijg je bij ESTA alleen een schermpje met waarin je toestemming wordt gegeven. Nu de tip: maak hier een PDF- document van en print deze uit! Niet alleen voor je eigen gemoedstoestand heel fijn maar kan ook hard nodig zijn! Wij stonden namelijk een keer op Schiphol waar 1 van ons de toegang werd geweigerd, zonder een bevestiging en een medewerker die duidelijk geen zin had om behulpzaam te zijn, resultaat: iemand thuis gebleven:( Anno 2012 betaal je 14 dollar (circa 10 euro) per persoon voor de ESTA- toestemming.
I found your camera.
Misschien herken je dit zelf ook wel. Je zit ergens, staat op en loopt weg. Even later gaat er gaat een soort bliksemschicht door je heen want[i] [b]"WAAR IS MIJN CAMERA"[/b][/i]? Vergeten, snel terug en gelukkig hij ligt er nog. Helaas zijn er ook mensen die pas veel later ontdekken dat de camera "ergens" is achter gebleven. Vandaag kwam ik deze site tegen[b],[url="http://www.ifoundyourcamera.net/" target="_blank"] I found your camera.[/url][/b] Wie weet vindt een eerlijk iemand jouw camera en kun je hem via deze site terugvinden.!